Vanliga frågor inför barn- och familjefotograferingar

När ska jag fotografera mitt barn?
Alla åldrar har sin charm! Precis när hon/han lärt sig ligga på mage, sitta, stå, gå, springa - ja, närsom funkar! Vid nyföddfotografering rekommenderar jag att bilderna tas när bebisen är 7-14 dagar. Innan 2 v ålder sover bebisen väldigt mycket och det är då vi kan fånga de där ljuvliga bilderna. Jag föreslår att ni kontaktar mig några veckor innan beräknad ankomst så att jag har er på "radarn".

Men om jag är gravid då, när är det bäst?
Det är olika från person till person och hur man känner sig. Jag föreslår gravidfotografering i v 33-36 eftersom det (oftast) är innan magen droppar, men naturligtvis är det fint innan också. Ta gärna med din partner!

När betalar vi och hur?
En faktura sänds elektroniskt till er i samband med att vi haft vår fotografering. Så fort jag mottagit er betalning påbörjar jag era bilder och vanligtvis levereras de relativt omgående efter det. Känner ni att ni har ett behov av att dela upp er betalning i två delar så går det alldeles utmärkt - nämn bara detta för mig när vi ses för fotograferingen!

Vad gör vi om vi måste avboka? 
Avbokning måste ske senast 48 timmar före planerad fotografering annars debiteras en avgift motsvarande 50 % av priset. Undantag för sjukdom görs en gång.

Vad gör vi om det regnar vid en utomhusfotografering?
Har vi planerat att fota utomhus, bokar vi alltid om! Vi vill ha de bästa förutsättningarna för era bilder, och jag reserverar mig från att det kan ske med kort varsel.

Hur får jag använda bilderna?
Jag som fotograf äger alltid bilderna jag tar, men du som kund har fri framkallningsrätt där ni kan framkalla hur många exemplar ni vill av en bild. Naturligtvis får ni aldrig beskära, redigera eller på något sätt ändra bilder ni får från er fotografering. Ni får heller inte skicka in bilderna till tävlingar eller liknande. Publicera dem gärna på internet (Facebook t.ex.) men ange samtidigt vem som är upphovskvinna.

Vad betyder högupplösta bilder?
Visst är det fantastiskt, bilderna du får efter fotograferingen är högupplösta! Det innebär att du själv kan beställa bilder var du vill och behöver inte betala mig för att ta fram dem. Det finns dock många fotolabb med varierande resultat men fråga mig, jag rekommenderar gärna var du ska vända dig!

Vid en utomhusfotografering, vart fotas vi?
Vi bestämmer tillsammans var vi fotograferar! Jag har alltid förslag på platser, men det är viktigt att platsen speglar er!

...om vi t.ex. vill fotografera vår familj vid vårt sommarställe utanför Malmö?
Jag är ofta flexibel med att ta mig en bit, men det tillkommer en milersättning med 38 SEK / mil utanför Malmö. Under sommaren tar jag även mig an fotograferingar på västkusten där milersättning isåfall utgår utanför Tjörn, alternativt Göteborg beroende på var jag håller hus :-).

Dagsljusstudio, vad innebär det?
I en dagsljusstudio använder man endast det naturliga ljuset, även om jag ibland kompletterar upp med dagsljuslampor. Men inga blixtar används som i en "traditionell" fotostudio. 

Vad kan vi boka för tid?
Det beror lite på årstiden och ljuset… De flesta utomhusfotograferingar sker under vår, sommar och tidig höst och då är solljuset som allra bäst tidig morgon eller lite senare på kvällen (vi vill inte ha starkt solljus!). Jag är medveten om att "senare på kvällen" kan vara svårt med barn som ibland "tappar sugen" efter en viss tid, men vi pratar ihop oss och hittar en bra tid som passar både barnen och det dåvarande ljuset. Ska vi vara inomhus är förmiddag ofta bäst.

Vad ska vi ha för kläder?
Kläderna gör mycket för bilderna och ljusa, neutrala färger utan "skrikiga" tryck gör sig bäst på bild. Men, viktigast är naturligtvis att bilderna speglar dem ni är. Är ni en familj som fotas så får ni gärna ha liknande färger, men det är så klart ni som bestämmer!

Hur bokar vi?
Ni mailar mig bara på hello@thereselorentzon.com, eller använder kontaktformuläret här. Skriv gärna lite info om ålder på barn som ska fotas, hur många ni är, kanske om ni redan vet vart ni vill fotas, samt andra önskemål.